ПОВОДОМ ДАНА МУЗЕЈА, У ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ ЈЕ 23. НОВЕМБРА 2018. ГОДИНЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОД НАЗИВОМ: „РАДНО ВАСПИТАЊЕ – ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ“. ТОМ ПРИЛИКОМ, ОКУПЉЕНИМА СЕ ОБРАТИО ДИРЕКТОР МУЗЕЈА, БОЖИДАР ЗЕЈАК, СЛЕДЕЋИМ РЕЧИМА:

Госпођо Габријела, на месту помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање, господине Еминовићу из градске управе, господо Лазовићу и Бојанићу из градског секретаријата за културу, уважене колеге, цењени директори школа, драги сарадници и доброчинитељи, господо новинари, даме и господо.

Навршило се 122 године рада ове установе српске културе која се у свим временима бавила прибирањем, чувањем и презентовањем педагошких сведочанстава. Наравно, настојало се да се у свим областима рада успоставе вредносни судови и да се сачува оно најдрагоценије у историји српског школства.

У последње четири године, колико моја маленкост брине о Педагошком музеју, настојали смо да културну и јавну делатност подигнемо на виши ниво, да музеј изађе из музеја, да побољшамо материјално-техничку страну, да створимо услове за значајне изложбе, гостовања великих имена, публикујемо добра издања. Део наших активности испратили су електронски и штампани медији.

Педагошки музеј је само у 2017. години добио признање Друштва свети Сава, изванредни златни беочуг Култруно-просветне заједнице Београда и, најзначајније признање, Сретењски орден другог степена који нам је уручио председник Републике. Трудили смо се да будемо добри домаћини, да посетиоцима музеја помогнемо да стекну увид у историју српског школства.

Наравно није било све као у дукату, било је отпора, неразумевања, тако да некакав закључак који ми стоји у подсвести да ти једино успех нико опростити неће, није без основа.

Будући да сам и сам у образовању и васпитању наше младежи провео више од четврт века на челу три основне школе и последње формиране државне гимназије у Београду и Србији која сада носи име патријарха Павла, био професор гимназије пре времена усмереног образовања, данашњу изложбу доживљавам као веома драгоцену.

Сада позивам госпођу Габријелу Грујић Гарић, помоћника министра просвете за дуално образовање да отвори изложбу.

IMG_0001 IMG_0024IMG_0015

Отварање изложбе „Радно васпитање – дуално образовање“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *