POVODOM DANA MUZEJA, U PEDAGOŠKOM MUZEJU JE 23. NOVEMBRA 2018. GODINE OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM: „RADNO VASPITANjE – DUALNO OBRAZOVANjE“. TOM PRILIKOM, OKUPLjENIMA SE OBRATIO DIREKTOR MUZEJA, BOŽIDAR ZEJAK, SLEDEĆIM REČIMA:

Gospođo Gabrijela, na mestu pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje, gospodine Eminoviću iz gradske uprave, gospodo Lazoviću i Bojaniću iz gradskog sekretarijata za kulturu, uvažene kolege, cenjeni direktori škola, dragi saradnici i dobročinitelji, gospodo novinari, dame i gospodo.

Navršilo se 122 godine rada ove ustanove srpske kulture koja se u svim vremenima bavila pribiranjem, čuvanjem i prezentovanjem pedagoških svedočanstava. Naravno, nastojalo se da se u svim oblastima rada uspostave vrednosni sudovi i da se sačuva ono najdragocenije u istoriji srpskog školstva.

U poslednje četiri godine, koliko moja malenkost brine o Pedagoškom muzeju, nastojali smo da kulturnu i javnu delatnost podignemo na viši nivo, da muzej izađe iz muzeja, da poboljšamo materijalno-tehničku stranu, da stvorimo uslove za značajne izložbe, gostovanja velikih imena, publikujemo dobra izdanja. Deo naših aktivnosti ispratili su elektronski i štampani mediji.

Pedagoški muzej je samo u 2017. godini dobio priznanje Društva sveti Sava, izvanredni zlatni beočug Kultruno-prosvetne zajednice Beograda i, najznačajnije priznanje, Sretenjski orden drugog stepena koji nam je uručio predsednik Republike. Trudili smo se da budemo dobri domaćini, da posetiocima muzeja pomognemo da steknu uvid u istoriju srpskog školstva.

Naravno nije bilo sve kao u dukatu, bilo je otpora, nerazumevanja, tako da nekakav zaključak koji mi stoji u podsvesti da ti jedino uspeh niko oprostiti neće, nije bez osnova.

Budući da sam i sam u obrazovanju i vaspitanju naše mladeži proveo više od četvrt veka na čelu tri osnovne škole i poslednje formirane državne gimnazije u Beogradu i Srbiji koja sada nosi ime patrijarha Pavla, bio profesor gimnazije pre vremena usmerenog obrazovanja, današnju izložbu doživljavam kao veoma dragocenu.

Sada pozivam gospođu Gabrijelu Grujić Garić, pomoćnika ministra prosvete za dualno obrazovanje da otvori izložbu.

IMG_0001 IMG_0024IMG_0015

Otvaranje izložbe „Radno vaspitanje – dualno obrazovanje“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *