ALEKSANDAR  ĆEKLIĆ

IZLOŽBA UMETNIČKIH POVEZA KNjIGA POVODOM 25 GODINA RADA

U Galeriji Pedagoškog muzeja, u sredu 19. septembra 2018. godine, s početkom od 19 sati, biće otvorena zajednička izložba čuvenog beogradskog knjigovesca Aleksandra Ćeklića i Pedagoškog muzeja.

Na  izložbi će biti predstavljena 32 rada, nastala u poslednjoj deciniji. Reč je o kožnim povezima knjiga, urađenim u tradicionalnom ili modernm stilu, uglavnom, iz druge polovine XIX i prve polovine  XX veka. U pitanju su prva izdanja knjiga iz književnosti, istorije, umetnosti, etnologije i teologije. Na izložbi će biti prikazano i Miroslavljevo jevanđelje, povezano tehnikom srpskog srednjovekovnog poveza, sa odgovarajućim strukturalnim i dekorativnim elementima. Najstarija knjiga na izložbi je Oktoih petoglasnik Božidara Vukovića, štampan u Venecija 1537. godine, na kome je izvršena  restauracija listova i poveza iz XVIII veka.

Prisutne će pozdraviti, pored autora izložbe Aleksandra Ćeklića i autora teksta kataloga kustosa Filipa Trajkovića, direktor Pedagoškog muzeja, književnik Božidar Zejak, koji će zvanično i otvoriti ovu izložbu.

Ulaz je slobodan. Radno vreme: utorak-subota: 10-17 sati, nedelja: 10-15 sati.

Izložba će biti otvorena do 30. decembra 2018. godine.

POZIVNICAPLAKAT

Otvaranje izložbe umetničnih poveza knjiga Aleksandra Ćeklića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>