Kad ovom zgodnom prigodom govorimo o knjizi, knjigama nije naodmet napomenuti još jednom verovatno davno poznatu konstataciju da je knjiga svetinja, da su knjige, reči, bukvari, prva naučena slova, početak traganja, početak vere, početak učenja.

Ništa se ne događa u svesti a što se ne događa u jeziku, rečima, saopštenjima svih vrsta. Ponovićemo još jednom da je reč na početku sveta, a ona traje koliko i priča, priča koliko i život i tako u beskrajnom krugu porođaja novih reči i smislova opstoji i naša svest.

Nije slučajno što naše sveštenstvo prilikom službi i drugih prigoda pred očima drži knjigu obavezno iako, verovatno, mnoge molitve i delove službe znaju naizust. U knjizi se proveravamo i overavamo, ona je naša zaštita, naša savest, a savest ne sme biti poražena.

Zato i ovog Tomindana kad govorimo o knjizi, ona je samo slučajno stara zbog vakta i zemana u kome je stvarana, obraćamo joj se kao svetinji koja svetli, kao bedemu odbrane od zaborava onoga što moramo imati i znati.

Ako je reč o knjigama, o 296 publikacija od 1755. do 1867. i blizu 400 publikacija od 1912. do 1945. godine, onda zbirka Pedagoškog muzeja iz Beograda je ponos srpske kulture.

Knjige obično nastaju u teškim vremenima, nelagodnim i praznim. I njihovo nastajanje se vezuje za mnoge događaje u minulom dobu, te su briga i napor da se sačuvaju do naših dana odraz saznanja ljudi od uma da su one nemerljiva vrednost.

Naravno, danas smo se usmerili na ovu značajnu publikaciju gospođe Branislave Jordanović, dugogodišnjeg direktora Pedagoškog muzeja, koja je javnosti podarila na uvid što muzej poseduje, a većina žitelja ovih naših prostora za to ne zna. Ovaj katalog je značajan doprinos u tom smislu i danas iskazujemo reči velike hvale. Za njegovo pojavljivanje delimično je zaslužna i naša malenkost jer nam nije bilo teško uvideti koliko će to biti od koristi za srpsku kulturu. Gospođa Branislava Jordanović imala je za veliku sreću što je našla prave saradnike da se ovaj katalog pojavi.

Dakle, još jednom vraćamo se reči, tom čudu ljudskom i daru Božjem, i starim knjigama iz različitih vremena. Da je srpska istorija imala bar malo sreće, odnosno Beograd 1941. godine, Narodna biblioteka bi danas bila nemerljivo bogatija za zavidan broj inkunabula iz 15. veka. Ali naša istorija i naša kultura puna je pepela od spaljene knjige.

I na kraju, ovo skromno obraćanje završićemo rečima hvale svima koji su doprineli da ovaj katalog imamo u rukama.

Hvala što ste me saslušali.

Novi Sad, na Tomindan 2017. godine

IMG_0043 IMG_0051 IMG_0054

Promocija knjige Pedagoškog muzeja „Zapisano radi sećanja u buduće“ u „Matici srpskoj“ u Novom Sadu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *