putnjiovicПедагошки музеј је једна од најстаријих институција ове врсте у Србији. На иницијативу Учитељског удружења, а са циљем да прикупља и чува наставна средства и све друге предмете од историјског значаја за основне школе и учитеље, Школски музеј основан је 1896. године. Током више од једног века постојања, прикупљено је неколико десетина хиљада уџбеника, наставних средстава, фотографија и докумената које сведеоче о раду српских школа од почетка 19. века до данас. Током свог постојања, Музеј се неколико пута селио, а од 1969. смештен је у зграду Београдске реалке, подигнуте око 1840, односно у кући Цветка Рајовића, тадашњег управитеља вароши београдске.

IMG_0012Димитрије Ј. Путниковић (1859-1910), учитељ и писац уџбеника, био је први управник Музеја. Церемонија отварања одржана је у Основној школи код Саборне цркве, 24. новембра 1896. (по старом календару), на дан стогодишњице рођења Јована Гавриловића. Почетком 20. века у Музеју су се налазила вредна докумета за историју српског школства и образовања, али, је, током Првог светског рата све било уништено.

После рата, од 1925, Музеј је наставио свој рад у згради Учитељског дома где је, у три велике просторије, била отворена изложба са експонатима који су били класификовани према теми. Његови посетиоци, ученици и наставници, могли да виде колекције инсеката, зоолошке препарате, наставне слике, цртеже, рељефне мапе и ученичке радове.

У Другом светском рату, Музеј је поново био уништен. После рата, 1947, Музеј је био реконструисан и смештен у зграду Основне школе Свети Сава. Нови коцепт рада и организације Музеја почео је да се примењује после 1960, када је Школски музеј променио назив у Педагошки музеј. Рад Музеја био је подељен у неколико сектора, а музејске збирке постале су богатије. У том периоду Музеј је успоставио контак са сличним институцијама у Загребу и Љубљани, и заједно са њима, дуги низ година, објављивао „Зборник за историју школства и просвете“. Године 1969. Музеј је премештен у зграду Реалке, где је, 1975, отворена  стална изложбена поставка под називом „Десет векова српске школе“. Радни услови су постали много бољи што је утицало да Музеј постане модерна културна институција.

stalna006Сада, Музеј прикупља предмете и документе, који су повезани са историјом школства, просвете и педагогије у Србији. Резултате свога истраживања, стручни тим Музеја, представља кроз Сталну поставку и на тематским изложбама, као и путем каталога и публикација. Наиме, крајем 2007. у  Педагошком музеју поново је отворена нова Стална изложбена поставка која на атрактиван начин указује на сложену тематику историјског развоја школства и просвете у Србији и међу  Србима од самих почетка па до данашњих дана.

Поред тога, Музеј организује предавања, семинаре, радионице и друге облике културних и образовних дешавања.

У Педагошком музеју се чува више од 50000 предмета, односно књига, фотографија, наставних средстава, докумената и другог материјала који представљају ризницу информација о развоју школства и образовања у Србији. Сви експонати сврстани су у неколико збирки: Збирка уџбеника и педагошке литературе, Збирка школске опреме и наставних средстава, Збирка школске документације и медијатеке и Збирка архивске грађе и докумената. Треба поменути и издавачку делатност Музеја, односно публикације које се баве развојем школства у Србији и међу Србима у периоду дужем од два века.