Током априла 2019. године у Галеријама Педагошког музеја отворене су две занимљиве изложбе под називима: „Српске православне школе у Босни и Херцеговини“ и „Уџбеник кроз деценије“ Завода за уџбенике из Београда, као и гостујућа покретна изложба Педагошког музеја у Завичајном музеју у Руми под називом „Математика није баук“.

Изложба „СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ШКОЛЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ“

У уторак, 9. априла 2019. године отворена је изложба под називом „Српске православне школе у Босни и Херцеговини“, аутора др Александре Миловановић, помоћника директоре Педагошког музеја. Изложба приказује период 1856-1909. године, из Летописа који се чувају у фонду Педагошког музеја у Београду.

Српско учитељство у Босни и Херцеговини било је увек истрајно у борби за очување српског националног и културног идентитета и није жалило да поднесе жртве за остварење тог циља. Српски учитељи и учитељице чинили су чврст бедем у одбрани српске просвете и културе.  Најдрагоценије за историју и културу српског народа у Босни и Херцеговини јесте то што су зналачки бележили све што је требало сачувати из народног уметничког стваралаштва, чувајући тако културни идентитет српског народа.

Изложбу је отворио министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, а поред њега, том приликом су се присутнима обратили и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, директор архива Српске православне цркве др Радован Пилиповић, аутор изложбе др Александра Миловановић и в. д. директора Педагошког музеја проф. др Слободан Вуксановић.

Након изложбе, за све присутне званице и госте из политичког, културног и уметничког живота престонице је уприличен пригодан коктел уз дружење у дворишту Педагошког музеја.

Изложба ће бити отворена до 15. маја 2019. године.

IMG_0083 IMG_0084 IMG_0090

Изложба „УЏБЕНИК КРОЗ ДЕЦЕНИЈЕ“ Завода за уџбенике из Београда

У четвртак, 11. априла у Педагошком музеју је отворена продајна изложба издања Завода за уџбенике из Београда. На изложби је могуће погледати најзанимљивија и најзначајнија издања намењена најмлађим читаоцима, предшколцима и ученицима у периоду од завршетка Другог светског рата, па до данашњих дана, као и најновија учила за скоро све предмете у основним и средњим школама; такође, могуће је купити дечје књиге по популарним „сајамским“ ценама, већ од 50 и 100 РСД.

Изложбу су заједнички отворили директор Завода за уџбенике, господин Драгољуб Којчић и в. д. директора Педагошког музеја, проф. др Слободан Вуксановић, уз директан пренос на телевизији „Студио Б“.

Изложба ће бити отворена до 14. јуна 2019. године.

IMG_0121 IMG_0123

Изложба „МАТЕМАТИКА НИЈЕ БАУК“

У уторак, 9. априла у Завичајном музеју у Руми отворена је покретна изложба Педагошког музеја „Математика није баук“ аутора мр Маје Николове, музејског саветника. Изложба на ученицима занимљив, сликовит и шарен начин дочарава овај предмет кога се многи ученици боје или га не воли, показујући им да математика ипак није баук каквом је многи наши ђаци доживљавају, као и да учење математике може да буде не само корисно, већ и забавно. Изложбу су заједнички отворили аутор мр Маја Николова и директор Завичајног музеја у Руми, Бранислава Коњевић.

IMG_0043 IMG_0046 IMG_0047IMG_0048