Tokom aprila 2019. godine u Galerijama Pedagoškog muzeja otvorene su dve zanimljive izložbe pod nazivima: „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini“ i „Udžbenik kroz decenije“ Zavoda za udžbenike iz Beograda, kao i gostujuća pokretna izložba Pedagoškog muzeja u Zavičajnom muzeju u Rumi pod nazivom „Matematika nije bauk“.

Izložba „SRPSKE PRAVOSLAVNE ŠKOLE U BOSNI I HERCEGOVINI“

U utorak, 9. aprila 2019. godine otvorena je izložba pod nazivom „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini“, autora dr Aleksandre Milovanović, pomoćnika direktore Pedagoškog muzeja. Izložba prikazuje period 1856-1909. godine, iz Letopisa koji se čuvaju u fondu Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Srpsko učiteljstvo u Bosni i Hercegovini bilo je uvek istrajno u borbi za očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i nije žalilo da podnese žrtve za ostvarenje tog cilja. Srpski učitelji i učiteljice činili su čvrst bedem u odbrani srpske prosvete i kulture.  Najdragocenije za istoriju i kulturu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini jeste to što su znalački beležili sve što je trebalo sačuvati iz narodnog umetničkog stvaralaštva, čuvajući tako kulturni identitet srpskog naroda.

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, a pored njega, tom prilikom su se prisutnima obratili i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, direktor arhiva Srpske pravoslavne crkve dr Radovan Pilipović, autor izložbe dr Aleksandra Milovanović i v. d. direktora Pedagoškog muzeja prof. dr Slobodan Vuksanović.

Nakon izložbe, za sve prisutne zvanice i goste iz političkog, kulturnog i umetničkog života prestonice je upriličen prigodan koktel uz druženje u dvorištu Pedagoškog muzeja.

Izložba će biti otvorena do 15. maja 2019. godine.

IMG_0083 IMG_0084 IMG_0090

Izložba „UDžBENIK KROZ DECENIJE“ Zavoda za udžbenike iz Beograda

U četvrtak, 11. aprila u Pedagoškom muzeju je otvorena prodajna izložba izdanja Zavoda za udžbenike iz Beograda. Na izložbi je moguće pogledati najzanimljivija i najznačajnija izdanja namenjena najmlađim čitaocima, predškolcima i učenicima u periodu od završetka Drugog svetskog rata, pa do današnjih dana, kao i najnovija učila za skoro sve predmete u osnovnim i srednjim školama; takođe, moguće je kupiti dečje knjige po popularnim „sajamskim“ cenama, već od 50 i 100 RSD.

Izložbu su zajednički otvorili direktor Zavoda za udžbenike, gospodin Dragoljub Kojčić i v. d. direktora Pedagoškog muzeja, prof. dr Slobodan Vuksanović, uz direktan prenos na televiziji „Studio B“.

Izložba će biti otvorena do 14. juna 2019. godine.

IMG_0121 IMG_0123

Izložba „MATEMATIKA NIJE BAUK“

U utorak, 9. aprila u Zavičajnom muzeju u Rumi otvorena je pokretna izložba Pedagoškog muzeja „Matematika nije bauk“ autora mr Maje Nikolove, muzejskog savetnika. Izložba na učenicima zanimljiv, slikovit i šaren način dočarava ovaj predmet koga se mnogi učenici boje ili ga ne voli, pokazujući im da matematika ipak nije bauk kakvom je mnogi naši đaci doživljavaju, kao i da učenje matematike može da bude ne samo korisno, već i zabavno. Izložbu su zajednički otvorili autor mr Maja Nikolova i direktor Zavičajnog muzeja u Rumi, Branislava Konjević.

IMG_0043 IMG_0046 IMG_0047IMG_0048