U organizaciji Instituta za književnost i umetnost, od 3. do 5 septembra, u beogradskom Pedagoškom muzeju, a i putem interenta, biće održan međunarodni naučni skup „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937-1941)“, posvećen periodici koju je pokrenuo i od oktobra 1937. do aprila 1941. godine uređivao Milan Kašanin, tadašnji direktor Muzeja Kneza Pavla.

Gotovo trideset učesnika ovoga skupa baviće se različitim istorijskim i kulturološkim aspektima časopisa u kome su, između ostalih objavljivali pesnici Jovan Dučić i Todor Manojlović, arhitekta Aleksandar Deroko, arheolog Đorđe Mano Zisi, slikar Predrag Milosavljević, istoričar umetnosti Svetozar Radojčić…

Istovremeno, u Pedagoškom muzeju, priređena je i izložba posvećena „Umetničkom pregledu“. Ovaj časopis dostupan je sada i najširoj publici zahvaljujući bibliofilu Nikoli Mirkovu, nekadašnjem uredniku RTS, koji je sačuvao sve njegove brojeve i biblioteci „Milutin Bojić“ iz Beograda, koja ih je digitalizovala.

Ceo projekat podržao je i SKC iz Novog Sada, a inicirala ga je i realizovala istoričar umetnosti dr Zoja Bojić, inače unuka Milana Kašanina.

Naučni skup u Pedagoškom muzeju o „Umetničkom pregledu“ Milana Kašanina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *