У оквиру педагошког рада организују се радионице које су намењене предшколском узрасту – припремна група и ученицима нижих (I – IV) разреда основне школе; радионице се одржавају  на Сталној изложбеној поставци и у амбијенту Учионице,  и то:

  • Школа моје баке – школа је била… у школи се учило… носила се униформа и капа…. шта смо сазнали о…
  • Један школски час из 1920. године –  циљ радионице је да прикаже ученицима основних школа како је пре сто година изгледао школски час из историје, који су методи примењивани у раду, шта се користило и чега је било од наставних средстава, а шта од уџбеника, како се одржавала дисциплина на часу… Ученици имају прилику  да  по немим картама исцртавају мапе српске државе током њеног хронолошког развоја.
  • Буквар музејских предмета – током радионице учесници се упознају са радом Музеја, обилазе Сталну изложбену поставку и пружају им се нова сазнања о начину школовања у прошлости. Након обиласка, у другом делу, радионица се одвија у музејској учионици, црта се и осликава одређени предмет (чији назив почиње словом које су добили на почетку обиласка) а који се налази на Сталној изложбеној поставци. Спајањем ученичких радова настаје буквар музејских предмета.
  • Радионица Од животне важности пружа  прилику да се ухвате, погледају и осете молекули без којих не би било живота на Земљи. Прилика је  да се учесници радионице ближе упознају са молекулима  тако што ћете издвојити ДНК из сопствених ћелија, посматрати како квасац дише, такмичити се са квасцем у трошењу кисеоника и прављењу угљен-диоксида, а када издвоје ДНК моћи ће да је виде голим оком, намотају на чачкалицу и понесу  кући за успомену.

Adaptacija-maj-2007---11---P

Радионица се заказује најмање недељу дана ранија на телефоне 2 627 538 и 2 625 621 (контакт особа је Маја Николова). Минимални број полазника је 10, а цена по полазнику је 200 динара и обухвата и посету Сталној изложбеној поставци.